18 June, 2010

Millal vanemad lapsi usaldavad ja millal mitte?

Mitteusaldamiseks on vist kaks põhjust. Üks on see, kui lapsevanemale tundub iseennast meenutades, et kõik see, mida ta kunagi teismelisena korda saatis, oli ikka tõsiselt jube. Kuna on ju täiesti võimatu, et tema laps võiks kunagisest temast targem olla, siis ei saa järelikult ka last usaldada...
Teine olukord, kus last ei julgeta usaldada, võib tekkida siis, kui laps on oma vanemast millegipärast täiesti erinev. Olendit, kellest sa absouluutselt aru ei saa, ei ole ju võimalik usaldada!
Minul on õnneks alati vähemalt enda emaga olnud väga hea läbisaamine, seetõttu ta ka usaldab mind, mitte nagu mu paljude sõprade vanemad nende lapsi.

6 comments:

Elina said...

Kolmas põhjus on see, et lapsed murravad lubadusi ja valetavad... kõike ei saa ainult lapse vaatenurgast näha.

:) said...

Oled sa mõelnud, mis paneb lapsed valetama? Mulle tundub, et see, kui vanemad neid niikuinii ei usalda ega austa. Noh, muidugi on ka patoloogilisi valetajaid, kelle puhul on tõepoolest tegu juba psühhiaatrilise diagnoosiga, aga nendest ma praegu ei räägi. Või võib mõni võimalus veel olla?

N said...

sa unustasid, et paljud lapsed tahavad ka endast paremat muljet jätta.

:) said...

Huvitav, mis võib põhjustada olukorra, et laps soovib ennast tegelikkusest parema või halvemana näidata? Miks ta ei usu, et on just sedasi vahva ja eriline (^^), nagu ta päriselt on?

N said...

sest ta on laps

:) said...

See nüüd küll mingi põhjendus ei ole.
Kui ta tõesti ongi lihtsalt laps, siis ta on sinisilmne, süütu ja ei valeta (kui siis väljaarvatud pisivaled, a la kes võttis purgist küpsist ("Karlsson võttis!") ja kui ta pole just, nagu enne öeldud, patoloogiline valetaja).
Kui ta juba suuremaid valesid esile toob, tähendab, et ta ei ole enam laps.
Lapsed võivad küll fantaseerida, aga fantaseerimine ei ole valetamine, see on lihtsalt teistmoodi maailmanägemine. Sellepärast on ka väikeste laste juttu kohtus raske tunnistusena kasutada.
Aga alguses, kui ma oma postituse tegin, ei mõelnud ma last sellises tähenduses, vaid kui tema oma vanemate last. Teismelist näiteks. Sa ei arva ometi, et teismeline valetab sellepärast, et on teismeline?